Een geboorteplan opstellen, hoe doe je dat?

Geboorteplan opstellen

Sommige vrouwen zullen misschien wel weten waar ik het over heb als er wordt gepraat over een geboorteplan, andere vrouwen zullen weer totaal geen idee hebben waar ik het over heb. Hoe dan ook, in deze blog zal ik jou haarfijn gaan uitleggen wat een geboorteplan inhoud, waarom het handig is om er één op te stellen en hoe je zo’n geboorteplan kan opstellen.

Wat is een geboorteplan

Een geboorteplan is eigenlijk een wensenlijst voor tijdens jouw bevalling. Je wilt natuurlijk dat jouw bevalling volledig naar wens verloopt, aangezien het al een zwaar moment is aan het einde van je zwangerschapsperiode.

Je stelt een geboorteplan op om ervoor te zorgen dat jouw eigen wensen helder zijn voor zowel jezelf als voor iedereen om jou heen. Doordat je gaat nadenken over je bevalling, kom je erachter waar je nog meer informatie over wilt weten of wat jij fijn zou vinden tijdens de bevalling. Het is natuurlijk altijd fijn om goed geïnformeerd zo’n moment in te gaan, zodat je zelf ook niet het gevoel krijgt dat je de controle verliest. Daarnaast helpt een geboorteplan ook bij het verwoorden of verbeelden van jouw angsten voor een bevalling. Dit is fijn, omdat het dan beter bespreekbaar wordt met jouw verloskundige. De verloskundige kan op haar manier dan jou helpen om deze angsten te overwinnen of je gerust stellen.

Een geboorteplan zorgt er ook voor dat er helderheid ontstaat tussen jou en iedereen die betrokken is tijdens jouw bevalling. Je kan samen met jouw partner het geboorteplan doornemen en overleggen wat jullie beide van de bevalling verwachten. Het staat natuurlijk voorop dat je partner jouw helpt tijdens de bevalling waar je hem nodig hebt Tot slot is een geboorteplan ook een houvast voor de zorgverleners die jou zullen gaan helpen tijdens de bevalling. Het is vooral handig als jij een andere zorgverlener hebt dan jouw vaste persoon. Deze kent je immers een stuk minder goed. Uiteindelijk biedt een geboorteplan ook op medisch vlak extra houvast voor verklaringen van gebeurtenissen tijdens de bevalling.

Hoe maak je een geboorteplan op

Tijdens het opstellen van een geboorteplan kan je gebruik maken van drie gemakkelijke fasen om tot een zo compleet mogelijk plan te komen. De eerste stap van het schrijven van een geboorteplan is het opschrijven van al jouw wensen en angsten. Dit kan je doen door een avondje even met je laptop op de bank te gaan zitten en alles op te gaan zoeken over de bevalling. Denk aan blogs, informatieve websites of ervaringen van andere mensen. Je kan ook naarmate de tijd vordert een lijst opstellen met al jouw wensen en angsten.

Als je jouw lijst hebt opgesteld en je hebt het gevoel dat deze compleet is, kan je deze gaan bespreken met jouw verloskundige. Hierdoor kom je te weten in hoeverre jouw wensen haalbaar zijn en over welke angsten je jezelf helemaal geen zorgen hoeft te maken. Daarnaast kom je erachter hoe de bevalling het beste kan worden ingericht om het beste aan al jouw wensen te voldoen.

De laatste stap is het opstellen van jouw uiteindelijke geboorteplan. Dit kan je het beste beperken tot één à twee A4-tjes. Hierdoor kunnen zowel jouw zorgverlener als alle andere betrokkenen makkelijk zien wat de bedoeling is. De belangrijkste wensen moet je altijd bovenaan de lijst zetten, aangezien dit als eerste wordt gelezen. Het belangrijkste om te onthouden, is dat je geboorteplan nooit een zekerheid is. Omstandigheden kunnen veranderen, waardoor sommige punten niet mogelijk kunnen zijn.

Een voorbeeld van een volgorde van het geboorteplan kan zijn:

  • Plaats van bevalling
    Bijvoorbeeld: Waar wil je bevallen, ziekenhuis, thuis? Wensen over de bevallingsruimte.
  • Begeleiding
    Bijvoorbeeld: Wie wil je om je heen hebben tijdens de bevalling? Wanneer?
  • Weeën
    Bijvoorbeeld: Welke houdingen tijdens de weeën? De omgang van de pijn van de weeën. Pijnstilling
  • Ziekenhuis
    Bijvoorbeeld: Wensen over het verblijf in het ziekenhuis? Welke ingrepen? Wensen in noodgevallen.
  • Kind
    Bijvoorbeeld: Omgang van de baby na geboorte. Welke voeding. Wie knipt de navelstreng door?
  • Overig
    Bijvoorbeeld: Wat zijn je overige wensen voor, tijdens of na de bevalling?

Na de bevalling is het belangrijk om goede nazorg te krijgen, goed uit te rusten en door gezond te eten. Het verkrijgen van professionele hulp is ook erg belangrijk, zoals een therapeut of het verkrijgen van een massage om pijnlijke plekken op je lichaam te verlichten. Bij Zwanger & Relax kan je een postpartum massage boeken. Hier wordt er gefocust op de delen van je lichaam die het zwaar te verduren hebben gekregen tijdens de zwangerschap en bevalling.