Een gezonde levensstijl tijdens mijn zwangerschap

een gezonde loevenstijl tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het van belang dat je een gezonde levensstijl behoud in het belang van jezelf en jouw kindje. Er groeit immers een kindje binnen in je buik dat veel extra energie kost. In de blog van deze week zal ik jou alles gaan vertellen over wat je wel en niet moet doen voor een gezonde levensstijl tijdens je zwangerschap. Zodat jij jezelf zo fit mogelijk blijft voelen en je kindje tegelijkertijd ook goed kan blijven door ontwikkelen.

Wat moet je wel doen tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is gezonde voeding en een gebalanceerd dieet heel erg van belang. Jij hebt niet alleen de voeding nodig om goed te kunnen blijven functioneren, maar jouw kindje heeft het ook nodig om goed te kunnen blijven groeien in jouw buik. Bij het kiezen van eten is het dan ook belangrijk dat je gaat voor voeding dat goede voedingsstoffen bevat. Bij gezonde voedingsstoffen kan je denken aan ijzer, calcium of eiwitten. Maar het is niet alleen van belang om gezond te eten. Gevarieerd eten is ook erg belangrijk. Naast eten, zal je tijdens de zwangerschap ook goed moeten drinken. Denk aan zo’n 8 tot 10 glazen water per dag. Water zorgt niet alleen voor hydratatie en verbetering van spijsvertering, maar ook voor een gezonde ontwikkeling van je baby.

Het blijven bewegen tijdens je zwangerschap is ook iets wat veel voordelen met zich meebrengt. Het helpt niet alleen om je conditie op peil te houden en je spieren sterk houden, maar ook is het voordelig tijdens je zwangerschap. Een aantal vormen van beweging die je zou kunnen doen tijdens je zwangerschap, zijn wandelen of zwemmen. Maar de vorm van beweging ligt natuurlijk volledig aan jezelf. Weet je niet welke vormen van beweging je kan of mag doen? Dit kan je overleggen met je huisarts of verloskundige. Tot slot is het ook belangrijk om goed uit te rusten tijdens je zwangerschap. Dit houdt niet alleen in dat je voldoende moet slapen, maar ook momenten van rust moet hebben doorgaande de week vordert. Denk bijvoorbeeld aan een zwangerschapsmassage bij Zwanger & Relax om heerlijk even tot rust te komen. Aan een zwangerschapsmassage zitten ook nog vele andere voordelen. Meer weten? Bekijk meer op zwangerschapsmassage.nl.

Het tegengaan van stress tijdens je zwangerschap is een punt dat ook veel naar voren kan komen. Aangezien een zwangerschap ook een emotionele uitdaging kan zijn. Om dit tegen te gaan moet je goed blijven communiceren met de mensen om je heen en in het speciaal jouw partner. Hierdoor weet je zeker dat je op één lijn ligt tijdens jouw zwangerschap.

Verschillende no go’s tijdens je zwangerschap

Er zijn ook genoeg dingen die je niet moet doen tijdens je zwangerschap. Met als belangrijkste maatregel het stoppen met consumeren van alcohol, drugs of roken. Het consumeren van alcohol of drugs en het roken van tabak kan schade toebrengen aan het kindje in je buik. Het volgende dat je moet vermijden is cafeïne. Tijdens je zwangerschap is er echt wel ruimte voor een hele kleine hoeveelheid cafeïne, maar dit moet zo veel mogelijk worden beperkt voor de veiligheid van je kindje. Het eten van rauw vlees, vis of ongepasteuriseerde zuivelproducten zijn ook belangrijke no go’s tijdens je zwangerschap. Deze vormen van eten bevatten allemaal schadelijke bacteriën die jou niet alleen ziek kunnen maken maar ook invloed hebben op de gezondheid van je baby.

Ik had het natuurlijk net al even over sporten en lichaamsbeweging en de voordelen die eraan zitten tijdens je zwangerschap. Wel is het van belang dat het sporten geen zware fysieke inspanning is. Denk bijvoorbeeld aan het tillen van zware voorwerpen. Daarnaast moet je ook niet worden blootgesteld aan schadelijke stoffen of andere schadelijke producten die onveilig voor je kunnen zijn. Naast het vermijden van schadelijke stoffen, moet je ook de sauna, hete baden of langdurige blootstelling aan de zon vermijden. Al deze vormen van hitte kunnen schadelijk zijn voor je baby.

De laatste no go tijdens je zwangerschap zijn sommige medicijnen. Je kan tijdens je zwangerschap niet alle medicijnen slikken, aangezien sommige simpelweg slecht zijn voor je baby. Overleg dus vooraf altijd even met je huisarts wat wel en wat niet kan.