In beweging blijven tijdens je zwangerschap

Bewgen tijdens zwangerschap

De periode van zwangerschap is een intensieve tijd in het leven van een vrouw. Het zit niet alleen vol met allerlei nieuwe ervaringen, maar het lichaam gaat ook veel verschillende veranderingen door. Misschien was je gewend om met regelmaat te sporten en vraag je jezelf nu af wat je wel en niet mag doen nu je zwanger bent. Deze week kom je meer te weten over sporten tijdens de zwangerschap. Welke voordelen brengt het bewegen met zich mee, welke vormen kan je blijven doen en waar moet je op letten tijdens het bewegen?

Wat zijn de voordelen van bewegen tijdens de Zwangerschap?

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat je tijdens je zwangerschap moet doen wat goed voelt. Dit zal voor de een zijn om in beweging te blijven of hun standaard routine zo lang mogelijk te blijven volgen. Voor de ander kan dit juist zijn om extra rust nemen zijn en rustig aan te doen. Iedereen ervaart de zwangerschap anders en heeft dus ook andere behoeften.

Echter brengt het regelmatig in beweging blijven tijdens de zwangerschap wel verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste zorgt bewegen voor een gezonde gewichtstoename tijdens je zwangerschap. Het is natuurlijk normaal dat je in gewicht gaat aankomen met die kleine die groeit in je buik. Maar het bewegen zorgt dat het zo veel mogelijk daarbij blijft en je niet veel aankomt in vetten. Ten tweede kan de lichaamsbeweging ervoor zorgen dat je beter slaapt. Tegelijkertijd draagt het bij aan hogere energieniveaus. Een zwangerschap kan erg vermoeiend zijn, maar de beweging zorgt voor een verbeterde bloedsomloop en kan een positieve stemming met zich meebrengen. Hierdoor kan je energieniveau verbeteren en kom je beter de dag door.

De zwangerschap kan niet alleen vermoeiend zijn, maar ook genoeg pijntjes of kwaaltjes met zich meebrengen. Denk aan bijvoorbeeld rugpijn, zwelling of constipatie. Door in beweging te blijven kan je deze pijntjes en kwaaltjes verminderen. Tot slot kan een zwangerschap natuurlijk ook stressvol zijn door alle nieuwe indrukken en ervaringen. Tijdens het bewegen maakt je lichaam automatisch endorfine aan. Deze stof zorgt voor de vermindering van stress en angst. Al met al zitten er dus veel verschillende voordelen aan beweging tijdens de zwangerschap. Hier moet je zelf een balans in vinden, maar onthoud. Te veel is ook nooit goed!

Een andere vorm van verlichting voor de kwaaltjes of pijntjes tijdens de zwangerschap, is een zwangerschapsmassage. Dit zorgt ook voor een verbetering van de bloedcirculatie en kan slaap verbeteren. Een zwangerschapsmassage kan dus ook een goede oplossing zijn om te genieten van verschillende bovenstaande voordelen.

Welke vormen van beweging kan ik blijven doen?

Je kan niet alle sporten blijven beoefenen als je zwanger bent, maar tijdens je zwangerschap zijn er nog genoeg vormen van beweging die je nog wel kan blijven doen. Hier zijn 5 verschillende vormen van beweging die je prima kan doen tijdens je zwangerschap:

Wandelen:
Wandelen is de bewegingsvorm die het meest toegankelijk is. Het kost weinig inspanning en geeft weinig druk op je lichaam en zorgt tegelijkertijd wel voor de voordelen die ik eerder heb besproken.

Zwemmen:
Zwemmen is een andere bewegingsvorm die heel toegankelijk is. Het verbrand veel calorieën en vermindert tegelijkertijd enige druk op je gewrichten.

Fietsen:
Fietsen kan ook een heerlijke vorm zijn van beweging tijdens de zwangerschap. Je blijft goed in beweging en verbrand tegelijkertijd calorieën. Wel kan fietsen in het derde trimester gevaarlijker zijn, aangezien dan je evenwicht kan veranderen. Daarom kan fietsen op een hometrainer wel veiliger zijn.

Fitness:
Fitness kan je tijdens je zwangerschap prima blijven doen, let wel op dat je oefeningen doet waarbij je niet je buik afknelt. Daarnaast moet je natuurlijk blijven doen wat goed voelt en op het tempo waarbij jij je comfortabel voelt.

Zwangerschapsyoga:
De laatste activiteit die je kan blijven doen is zwangerschapsyoga. Door zwangerschapsyoga kan je flexibiliteit en balans verbeteren en kan je helemaal ontspannen. De zwangerschapsyoga is speciaal bedacht voor zwangere vrouwen.

Waar moet ik op letten tijdens het bewegen?

Tijdens het sporten zijn er wel verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Ik heb eerder al gepraat over het sporten op je eigen tempo. Dit is dan ook het eerste punt, luisteren naar je lichaam. Als je lichaam iets niet aan kan geeft het altijd signalen, denk aan misselijkheid, duizeligheid of hoofdpijn. Let hierop en stop wanneer je lichaam deze signalen geeft. Ten tweede is het van belang dat je contact of risicosporten ontwijkt. Je wil tijdens je zwangerschap niet vallen of iets dergelijks waarbij jij of de kleine schade van kan krijgen. Je zal tijdens je zwangerschap ook je hartslag in de gaten moeten houden. De inspanning moet dus niet te groot zijn om risico’s voor te zijn. Tot slot moet je oververhitting vermijden. Dit doe je niet alleen door voldoende water te drinken gedurende de dag en het sporten, maar ook door sporten over te slaan in warme of vochtige omgevingen.

Ik hoop dat je door deze blog iets wijzer bent geworden als het gaat om sporten tijdens je zwangerschap. Blijft altijd onthouden dat mocht je iets niet zeker weten, raadpleeg je huisarts of verloskundige. Mocht je tijdens je zwangerschap even heerlijk willen ontspannen om van zwangerschapskwaaltjes of andere pijntjes verlichting te krijgen? Bekijk dan ons zwangerschapsmassage arrangement!