Het herstel van een keizersnede verloopt iets anders dan het herstel van een vaginale bevalling en duurt ook wat langer. Het is dan ook echt belangrijk om goed te luisteren naar de adviezen die je meekrijgt vanuit het ziekenhuis en van je kraamzorg om zo een optimaal herstel te hebben. In deze blog lees je meer over een keizersnede en nog wat handige tips voor een optimaal herstel. Lees je mee?
Wanneer een keizersnede?
Er zijn verschillende redenen waarom er gekozen kan worden voor een keizersnede. In sommige gevallen heb je zelf nog een keuze, maar in sommige gevallen wordt deze keuze ook voor je gemaakt door bijvoorbeeld het ziekenhuis. Hier een aantal redenen waarom een keizersnede nodig zou kunnen zijn:
- De baby ligt in stuitligging. In dit geval kan je er alsnog voor kiezen om vaginaal te bevallen. Dit brengt alleen iets meer risico’s met zich mee voor de baby, aangezien het grootste lichaamsdeel, het hoofdje, pas als laatste geboren wordt. Een keizersnede is voor de baby de meest veilige optie.
- De placenta (moederkoek) ligt voor de uitgang van de baarmoeder.
- De baby ligt dwars..
In sommige gevallen zal het een geplande keizersnede worden, hierbij plan je samen met het ziekenhuis jouw keizersnede in. Meestal gebeurt het inplannen van de afspraak rond de 37 weken en het daadwerkelijke plaatsvinden van de keizersnede rond 39 weken. In andere gevallen kan het een spoedkeizersnede worden. Dit klinkt ‘enger’ dan dat het daadwerkelijk hoeft te zijn. Het hoeft niet altijd met spoed, in stress en paniek te gaan. Maar het wilt meer zeggen dat het een ongeplande keizersnede is maar het op dat moment wel moet gebeuren.
Kraamzorg bij een keizersnede
Na een keizersnede blijf je minstens 24 uur in het ziekenhuis. Als het allemaal goed gaat met de baby en met jou mogen jullie naar huis. De 2 belangrijkste factoren waar ze naar kijken of je naar huis mag is of je zelf weer naar het toilet geweest bent om te plassen (dit omdat je tijdens de operatie en de eerste uren daarna een katheter hebt) en als je jezelf enigszins kan wassen onder de douche.
Bij thuiskomst is het fijn als de kraamzorg er vrijwel direct is. Daarom een kleine tip; bel de kraamzorg op tijd vanuit het ziekenhuis zodra je weet hoelaat je naar huis mag. Dan kunnen zij ervoor zorgen dat ze ook rond dat tijdstip bij jullie thuis zijn (indien mogelijk uiteraard). Standaard krijg je 49 uur kraamzorg, maar de uren die jij in het ziekenhuis hebt gelegen worden hier nog niet mee mee gerekend, dus die krijg je ‘cadeau’ ????
Tips voor een optimaal herstel van je litteken
Je moet bij een keizersnede altijd in je achterhoofd houden dat het echt een zware buikoperatie is wat je gehad hebt. Onderschat het dus niet. Het kan er van de buitenkant nog zo mooi en goed uit zien, maar de grootste wond zit aan de binnenkant. Er wordt over het algemeen zo’n 6 weken uitgetrokken voor het herstel van de keizersnede. Dit houdt onder andere in dat je de eerste 6 weken niets zwaarder dan je baby mag tillen, geen auto mag rijden, zoveel mogelijk de buikspieren moet ontzien en niet zwemmen/in bad. Eigenlijk is het enige wat je gedurende de dag mag doen je baby verzorgen en jezelf verzorgen en dat is eigenlijk al heel wat als dat lukt! Je zal zelf ook echt merken in het begin dat je niet heel lang kan staan vanwege de druk op de wond en dat je al gauw te veel doet. Daarom is het echt belangrijk om rustig aan te doen, te luisteren naar je lichaam én te luisteren naar de adviezen van de deskundigen!
Na 16 weken ben je ook van harte welkom om bij ons in De Spa een littekenmassage te boeken. Dit zorgt ervoor dat het littekenweefsel soepel gehouden wordt, wat voorkomt dat het litteken kan gaan scheuren of ontsteken. Ook worden de doorgesneden zenuwen gestimuleerd. Rond het litteken lopen heel wat zenuwen die onder andere doorlopen naar de bekken. Op het moment dat deze bekneld raken kunnen er lichamelijke klachten ontstaan. Klik hier voor meer informatie over de littekenmassage en klik hier om jouw massage te boeken voor maar €40,-! Tot snel!