Tijdens de eerste 12 weken van je zwangerschap is alles nog nieuw en weet je niet wat je kan verwachten. Alles in je lichaam verandert, wat veel invloed kan hebben op zowel je fysieke als emotionele gesteldheid. Daarom hebben we besloten dat het tijd was om een blog te schrijven over de eerste 12 weken van de zwangerschap en wat je kan verwachten.
De ontwikkeling van je baby
Tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap groeit je baby snel. Vanaf week 5 van de zwangerschap begint het hartje van de baby al te kloppen. De kleine heeft zelfs al vanaf week 9 andere belangrijke organen die zichzelf ontwikkelen, zoals het hart, hersenen en de ruggengraat. Ook krijgt het hoofdje al vorm en begint de kleine vanaf week 9 met bewegen. Aan het einde van het trimester is de kleine uitgegroeid van een bevruchte eicel tot een foetus van ongeveer 9 centimeter lang met een gewicht van 60 gram.
Veelvoorkomende symptomen tijdens het eerste trimester
Doordat je lichaam tijdens de zwangerschap allerlei veranderingen te verwerken krijgt, is het een erg intensieve periode. Vooral op hormonaal vlak en natuurlijk de groei van de kleine hebben veel invloed op je fysieke en mentale gesteldheid. Er zijn een aantal veelvoorkomende symptomen waar je mee te maken krijgt:
- Regelmatig moeten plassen. Doordat je baarmoeder aan het groeien is neemt de druk op je blaas toe. Dit zorgt op zijn beurt dan weer voor het toenemen van de plas behoefte en dus meer toiletbezoeken.
- Vermoeidheid. Je lichaam krijgt het zwaar te verduren met zo’n klein mensje in je buik. Het is constant bezig om zowel jou als de kleine te ondersteunen en te voeden. Je lichaam is dus nooit echt helemaal aan het rusten, waardoor je jezelf vaak vermoeid voelt. Daarnaast is het niveau van het progesteron hormoon hoger, wat zorgt voor het gevoel van vermoeidheid.
- Stemmingswisselingen. Je hormonen schommelen constant tijdens de zwangerschap, wat zorgt voor stemmingswisselingen. Je kan je dus het ene moment heel blij voelen en daarna ineens geïrriteerd, boos of verdrieting.
- Misselijkheid (en eventueel braken). Misselijkheid is erg bekend als symptoom van de zwangerschap en dan vooral ochtendmisselijkheid. De oorzaak hiervan is de snelle stijging van het zwangerschapshormoon. Het is dus echt een teken van de zwangerschap.
- Gevoelige borsten. Tot slot zullen je veranderingen op het gebied van hormonen ook ervoor zorgen dat je borsten groter en gevoeliger zijn. Dit kan al gebeuren in de eerste weken en dus het eerste trimester.
De voordelen van een zwangerschapsmassage tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap is het van belang om je lichaam goed te verzorgen met gezonde voeding, voldoende rust en prenatale zorg. Daarnaast kan het krijgen van een zwangerschapsmassage tijdens het tweede trimester allerlei voordelen met zich meebrengen. Helaas mag de zwangerschapsmassage tijdens het eerste trimester nog niet, omdat er tijdens de massage veel afvalstoffen vrijkomen die schadelijk kunnen zijn voor de kleine. Zo helpt het bij de verlichting van stress en angst, die je tijdens je zwangerschap kan ervaren. Het krijgen van een massage helpt namelijk bij de aanmaak van het gelukshormoon, oxytocine. Daarnaast kan het ook helpen bij de vermindering van vermoeidheid en spanning. Een massage is even een momentje van ontspanning, waar je je even nergens druk om hoeft te maken. Het helpt bij de ontspanning van je spieren, die erg veel te verduren krijgen tijdens de zwangerschap. Een zwangerschaps massage stimuleert ook de bloedsomloop, wat kan helpen bij de vermindering van spanning en de verbetering van de toevoer van voedingsstoffen naar de kleine. De vermindering van spanning in het lichaam kan op zijn beurt weer zorgen voor de verlichting van ochtendmisselijkheid en hoofdpijn. De verbetering van toevoer van voedingsstoffen naar de kleine helpt bij de verbetering van de gezondheid van jou en de kleine.
Bij Zwanger & Relax bieden we een heerlijk zwangerschapsmassage arrangement aan vanaf week 14 tot 37. Perfect om even te ontspannen na het eerste trimester. Je hebt de keuze tussen een zwangerschapsmassage van 30, 45 of 60 minuten. Naast een normale zwangerschapsmassage is er ook de mogelijkheid tot een premium zwangerschapsmassage, waar je vooraf nog 20 minuten in een warm bad gaat. Wil je samen met een vriendin genieten van een heerlijke massage, kies dan voor de duo zwangerschapsmassage. Hiervoor hoeven jullie niet beide zwanger te zijn, 1 is voldoende.